Καινούρια πλακάκια πάνω στα παλιά

Είναι γεγονός πως μπαίνοντας σε ένα σπίτι προς ενοικίαση ή ακόμα και μένοντας σε ένα σπίτι του οποίου τα χρόνια μετράνε δεκαετίες, πολύ συχνά υποχρεωνόμαστε να ζούμε αντικρίζοντας καθημερινά τα παλιομοδίτικα σχέδια, χρώματα κ γενικά μια συνολική εικόνα μπάνιου που δεν διορθώνεται παρά μόνο με τρεις δραστικούς τρόπους: 

  

Νέα πλακάκια πάνω στα παλιά:

 

Δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα παλιά πλακάκια για να αλλάξουν οι τοίχοι. Τα καλύπτετε απλά με τα καινούργια. Είναι δουλειά που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Θα θέλαμε όμως να σας ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι τις υδραυλικές συνδέσεις καλύτερα να τις αναθέσετε σε έναν υδραυλικό. Ένα σφάλμα στις παροχές του νερού μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Όλα τα υπόλοιπα εντάσσονται στα πλαίσια του "φτιάχτο μόνος σου" και δεν πρέπει να σας τρομάζουν καθόλου. Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε τον κόπο και δεν είστε κ πολύ σίγουροι για τις δυνατότητές σας καλό θα ήταν να αναθέσετε την εργασία σε κάποιον αρμόδιο του επαγγέλματος.

 

Τρίψτε ελαφρά τα παλιά πλακάκια με ψιλό γυαλόχαρτο και ασταρώστε με λεπτή στρώση αραιωμένης κόλλας πλακιδίων.

Μετά το στέγνωμα αυτής της πρώτης στρώσης, απλώνετε κόλλα και την χτενίζετε με την οδοντωτή σπάτουλα, σε τόση επιφάνεια όση προλαβαίνετε να πλακοστρώσετε μέσα σε 20 λεπτά περίπου.

Στις εσωτερικές γωνίες προσπαθήστε να μένει μια απόσταση γύρω στα 3 χλσ. ανάμεσα στα πλακίδια που συναντιούνται.

Πλακοστρώστε αρχικά την επάνω σειρά ενός τοίχου αλφαδιάζοντας με προσοχή ένα προς ένα τα πλακάκια. Οι πλαστικοί σταυροί στις διασταυρώσεις, που διευκολύνουν πολύ την τοποθέτηση, πρέπει να είναι λίγο λεπτότεροι από τα πλακάκια για να κρυφτούν αργότερα με την αρμολόγηση.

Φτάνοντας κάτω στο δάπεδο, θα χρειαστούν οπωσδήποτε κάποια κοψίματα. Ένας κόφτης πλακιδίων είναι το κατάλληλο εργαλείο και υπάρχουν σε οικονομικές τιμές.

Κάποιες εγκοπές και ανοίγματα για τα υδραυλικά, γίνονται με τοξωτό πριόνι στο οποίο θα βάλετε πριονόλαμα ειδική για πλακάκια.

Γεμίστε τους αρμούς χρησιμοποιώντας μία λαστιχένια σπάτουλα καθαρισμού τζαμιών. Όταν η μάζα αρχίζει να στεγνώνει, σκουπίστε τα περισσεύματα με ένα σφουγγάρι. Τελειώνετε με ένα καλό γυάλισμα στα πλακάκια.

Οι γωνιακοί αρμοί και οι αρμοί γύρω από τα είδη υγιεινής σφραγίζονται με αντιμουχλική σιλικόνη. Mε αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τη συσώρευση μούχλας σε αυτές τις ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές, αλλά και θα έχετε τέλεια στεγάνωση, πράγμα απαραίτητο για την αποφυγή μελλοντικών ζημιών.